Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zahradnické výročí v našem městě

V létě roku 1925 jste mohli v ulicích našeho města, nebo možná spíše v zámecké zahradě, potkat nenápadného mladého muže statnější postavy, který pod paží svíral měchový fotoaparát a přes rameno stativ. Byl to pan Antonín  Horák, obchodní příručí a fotograf zahradnické firmy Josefa Vaňka z Chrudimi. Možná to byl lázeňský charakter města nebo kouzelná krajina kolem, která mladému zahradníkovi učarovala natolik, že hned další rok opustil jisté zaměstnání v Chrudimi a od posledního majitele bystřického panství Ernsta G. Loudona koupil první pole a zámecký skleník.  Získáním živnostenského listu 5. 8. 1926 pak vzniká tradice okrasného zahradnictví v Bystřici pod Hostýnem.


Díky neobvyklé píli a vytrvalosti zakladatele se školka stala velmi brzy významným zahradnickým podnikem na Moravě. Předválečné katalogy obsahují více než 1 000 druhů a kultivarů okrasných rostlin a pan Antonín čile obchoduje s Belgií či Francií. Podobně jako i jiná odvětví i tato firma značně utrpěla během doby fašistické okupace a dá se říct i doby socialismu. Pěstovaná množství rostlin klesla až na  30 % (!) předválečného stavu. V roce 1965 zakladatel okrasných školek umírá, bohužel s vědomím, že jeho firma je skoro v troskách.


Velkým štěstím pro zdejší zahradnickou tradici byla však 70. léta, kdy vynikající tým potomků zakladatele – pan Jaroslav, Květoslav a Libuše Horákovi měli možnost pracovat v socialistickém podniku „jako by byl jejich“ a do konce 90 let pak vznikla jedna z nejvýznamnějších okrasných školek té doby. Po roce 1989 pokračují potomci zakladatele každý ve své firmě a dnes můžete na stejném místě nalézt dvě fungující okrasné školky, každou s trochu jiným zaměřením.

                      

 TH



Design By Macik