Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rodina Loudonů opět v Bystřici pod Hostýnem

Vsobotu 9. července v odpoledních hodinách zavítali do Bystřice pod Hostýnem opět členové rodiny Loudonů. Po předchozích návštěvách JUDr. Ernsta Gideona Loudona a Maximiliana Loudona šlo tentokrát o největší sešlost v historii rodiny vůbec. Čtyřicetičlennou skupinu přivezl z Vídně do Bystřice speciálně vypravený autobus. Tak velkou rodinnou výpravu plánovali společně Ernst Gideon a Maximilian Loudonovi už dlouho, na letošní rok padla volba proto, že si rodina připomíná 10 let od úmrtí Gideona Ernsta, posledního z Loudonů, který ještě žil v bystřickém zámku.


Do Bystřice přijela nejstarší členka rodu MUDr. Maria Loudon, rozená svobodná paní von Engerth, i potomci všech tří „dětí“ pocházejících z Bystřice pod Hostýnem – Marie Alice, Alexandra i Gideona Ernsta. Sourozenci JUDr. Ernst Gideon Loudon s rodinou, Johannes Loudon s rodinou a Marie Therese Schönfeldt s rodinou jsou potomky nejmladšího Gideona Ernsta. Maximilian Loudon, Remigius Olivier Loudon s rodinou a Marie Henriette Pasquali von Compostelato s rodinou jsou potomky prostředního Alexandra a sourozenci Frederike Wilhelmine Mautner von Markhof s manželem a Friedrich Wilhelm princ von Hanau und Horowitz von Schaumburg pocházejí z rodiny nejstarší Marie Alice. Většina rodiny žije dnes v Rakousku. Patrně nejvzácnější návštěvou v Bystřici byl Friedrich Wilhelm princ von Hanau, který sem přicestoval až z Jižní Ameriky.


Rodina navštívila na své cestě také Ždánice, místo pobytu Loudonů po odchodu z Bystřice. Svou návštěvu v Bystřici zahájila slavnostním obědem a pokračovala prohlídkou zámku. Tam přijali všechny členy rodiny nejdříve čelní přestavitelé města – starosta Zdeněk Pánek a místostarostka Vladislava Bělíková. Slavnostně je uvítal Pavel Malének v roli Ernst Gideona Loudona a pozval návštěvníky do minulosti k audienci u císaře Františka Josefa I. připravené  v provizorně zřízeném přijímacím pokoji. Po krátké prohlídce zámku následovalo fotografování v zámeckém parku, jehož návštěvou byli všichni členové rodiny nadšeni. Za umožnění prohlídky parku děkujeme mjr. Norbertu Jančovi a pplk. Luboši Vylíčilovi z bystřického vojenského útvaru.


Z parku mířily kroky Loudonů na rodinný hřbitov a v podvečer navštívili mši svatou na Svatém Hostýně. Celým bystřickým pobytem provázel rodinu dlouholetý rodinný přítel pan Arnošt Griewahn s paní Magdou Grohovou, jimž patří dík za organizaci celé návštěvy.


   Rodina se v Bystřici cítila velmi dobře a v neděli večer se „s krásnými vzpomínkami“ vrátila zpět do Vídně. O několik dní později přišel do Bystřice dopis, v němž Ernst Gideon Loudon „moc děkuje všem, kteří se na organizaci jejich návštěvy podíleli“.
            eda



Design By Macik