Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Starosta chtěl poděkovat hasičům, začalo však hořet

Kuriózní situace nastala ve středu 3. srpna 2011 v podvečer při setkání starosty města Bystřice pod Hostýnem Zdeňka Pánka s dobrovolnými hasiči. Sotva starosta začal hasiče vítat, aby jim poděkoval za pomoc při červencových záplavách, polovina z nich byla odvolána k požáru v městském lese. A za pár minut zmizela po zapípání mobilů i druhá skupina hasičů z místní části Rychlov. Starosta s dalšími zástupci města osiřeli a museli dvě hodiny čekat, než se hasiči vrátí ze zásahu. Na slavnostní večeři dorazili dobrovolní hasiči postupně a někteří z nich se museli zase rychle vrátit zpátky hlídat požářiště.


„Dobrovolným  hasičům z Bystřice p. H. a Rychlova jsem poděkoval za jejich obětavou pomoc při červencových záplavách, které postihly desítky bystřických občanů,“ uvedl Z. Pánek. Jak dodal, zároveň  jim mohl jako první osobně poděkovat i za výjezd k požáru dřevěného přístřešku v Ochozech.


Zde zasahovaly obě jednotky SDH Bystřice pod Hostýnem společně s kolegy z Prusinovic pod vedením profesionálů. Požár se naštěstí podařilo zlikvidovat včas a bez větší škody v lese. „Myslivci si altán mohou postavit znovu, i když to není zadarmo a bude to stát určité úsilí. Ale takový les roste i sto let,“ konstatoval Tomáš Liška, správce městských lesů, který bydlí v nedaleké hájence. Podle jeho slov profesionální zásah hasičů zabránil rozšíření požáru a vykácet se bude muset jen několik ohořelých stromů. „Měli jsme opravdu velké štěstí, že jeden mladík z místního tábora okamžitě přivolal pomoc,“ oddechl si. Podle jeho slov oheň patrně rozdělaly děti na dřevěném stole v altánu a utekly.


Požár dřevěného altánu u rybníčku nedaleko Rychlova nahlásil Petr Topič, vedoucí z tábora Domova dětí a mládeže Kopřivnice. Chystal v lese hru pro děti, když uviděl oheň. „Na začátku to byl malý ohýnek, který bych bez následků uhasil. Ale i když jsem stál na břehu rybníka, neměl jsem nic, čím bych mohl vodu nabírat, a než jsem zavolal hasiče, už byly plameny vysoké,“ vzpomíná P. Topič. Bylo opravdu velké štěstí, že požár nahlásil tak rychle, protože už začala hořet suchá tráva a oheň se šířil do lesa.


Všem zasahujícím hasičům i Petru Topičovi patří velké poděkování. A všechny rodiče prosíme, aby své děti upozornili na rizika rozdělávání ohně v lese.
            -jan-



Design By Macik