Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Požár obilného pole

Požár obilného pole u Bystřice pod Hostýnem směrem na Mrlínek, který vypukl ve středu 17. 8. po 17. hodině, zasáhl plochu o výměře 100 ha a byl označen za nejrozsáhlejší svého druhu ve Zlínském kraji za poslední roky.
Požár zřejmě způsobila porucha zemědělského stroje, od nějž se vznítily suché klasy na podmáčeném poli. Řidič kombajnu si při sečení všiml pod strojem kouře a následně plamenů. Sám se snažil z pole před požárem ujet, ale při manévrování zapadl. Dramatickou událost zvládl a nakonec se mu podařilo dostat z dosahu ohrožujících plamenů.
Na místo postupně vyjely tři jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem, Holešova a Kroměříže, které posílilo deset jednotek dobrovolných hasičů ze dvou krajů, z obcí Bystřice pod Hostýnem, Horní Moštěnice, Holešov, Chvalčov, Zahnašovice, Fryšták, Kunovice, Prusinovice, Slavkov pod Hostýnem a Opatovice. Hasiči bojovali s rychle se šířícími plameny, které místy dosahovaly výšky 10 metrů, i s velice obtížným terénem, který neumožňoval pohyb těžké hasičské techniky a cisteren. Situaci se podařilo dostat pod kontrolu až poté, co byl povolán na pomoc vrtulník Policie ČR z Brna s hasicím vakem a smluvní hasicí letadlo pro území Zlínského kraje.
Kouř z požáru byl viditelný na velkou vzdálenost, ale větrem byl unášen do polí mimo obydlené části blízkých obcí. Z tohoto pohledu nebylo ohroženo obyvatelstvo v okolí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Škoda způsobená požárem se odhaduje na 500.000 Kč.
 
            

 -red-



Design By Macik