Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jaro ožívá

Každý rok se k nám po dlouhé zimě vrací z teplých krajin stěhovaví ptáci, kteří ohlašují nastupující jaro. Sledováním příletu opeřenců se zabývá projekt České společnosti ornitologické „Jaro ožívá“, který letos odstartoval 21. března. Naše družinka při ZŠ T. G. Masaryka je již třetím rokem do tohoto projektu zapojena. Naším úkolem je pozorovat a zaznamenávat na internetu první zahlédnutí čápa, vlaštovky, kukačky, rorýse a vlhy pestré. Velmi aktivní v nahlašování jsou nejen děti, ale pomáhají nám i celé rodiny. Každý rok tak ornitologům pomáháme najít první týden, kdy většina lidí viděla první posly jara.  


Není to však jediná naše aktivita v oblasti ornitologie. Dne 21. března jsme ve spolupráci s ČSOP VIA Hulín uspořádali v rámci mezinárodního environmentálního projektu „Příroda nezná hranic“ besedu o příletu stěhovavých ptáků. S dětmi si povídala členka ČSOP Pavlína Škrottová, která dětem zábavnou formou přiblížila tajemství ptačí migrace.


V rámci již zmíněného projektu se uskuteční i další akce a tou je „Vítání ptačího zpěvu“. V sobotu 12. května se vydáme se zkušeným ornitologem Martinem Vymazalem z Tesáku na Hostýn, cestou si povíme něco o běžných i vzácných ptácích Hostýnských vrchů. Akce se bude konat již třetím rokem a vždy nás bavila.


Neméně úspěšné jsou i výtvarná a fotografická soutěž pro děti. V březnu děti malovaly „Ptáka roku 2012“ – tetřeva hlušce a do poloviny května je vyhlášena soutěž o nejzajímavější snímek našich opeřenců. Pro výherce obou soutěží jsou připraveny drobné ceny z oblasti ornitologie – odznáčky ptáčků, samolepky a magnetky. Pokud se budete chtít dozvědět více o našich akcích, navštivte internetové stránky naší školy.


 KUK



Design By Macik