Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Se sněhem bojujeme stále stejně aneb Jak před zákonem, tak i po něm

Od ledna letošního roku platí takzvaná „chodníková“ novela zákona č.13/1997 ze dne 26. 3. 2009 č. 97/2009 o pozemních komunikacích, kterou svého času navrhl senátor za ODS Jaroslav Kubera. Podle ní „vlastník místní komunikace nebo chodníku odpovídá za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku, místní komunikace nebo průjezdního úseku silnice, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit“.


Města se velkou většinou shodují na tom, že chodníkový zákon toho v praxi příliš nezměnil. Aby města zajistila úklid chodníků v plné míře, musela by mít dostatek techniky, ale i prostředky na sezónní pracovníky, jejichž počet se nedá vzhledem k neodhadnutelnému charakteru té které zimy přesně určit. Mnohá města by tak na úklid musela vynaložit obrovské finanční prostředky, které v rozpočtech chybějí. Přesto se snaží pro své občany stále dělat, co mohou.
Jak uvedl starosta Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek, město se i v minulých letech  snažilo zimní úklid obstarat v co největší míře vlastními prostředky a vypomoci například starým a nemocným občanům, po nichž není možné úklid chodníků žádat. Na druhou stranu radnice každoročně uvítala  pomoc občanů, vlastníků či obyvatelů nemovitostí, a jejich snahu „zamést před vlastním prahem“. Starosta města za tyto aktivity vždy občanům oficiálně poděkoval.


Od ledna 2010 se přesto radnice snaží zimní úklid zintenzivnit. Technické služby zakoupily nový stroj na údržbu chodníků, který v létě poslouží jako sekačka na trávu a v zimě jako sněhová fréza. Další stroj na úklid sněhu vlastní od loňska také Tepelné hospodářství B.p.H., s. r. o. Údržbu komunikací provádějí pracovníci města a od letošního roku také nezaměstnaní v rámci veřejně prospěšné služby. Město se stará o místní komunikace, ale v případě potřeby zajistí i úklid krajských komunikací, na které se nedostalo, například Nádražní ulice nebo  prostoru zastávek autobusů na krajských komunikacích (zastávka u mlékárny). Tato místa většinou nepřijdou na řadu jako první, ale město na ně nezapomíná. Podle slov starosty  Zdeňka Pánka má město plán i pro případy kalamitních situací. Pokud je třeba, využívá po dohodě také těžší úklidové a nákladní techniky ze ZD Loukov a ZD Vítonice.


Městský rozpočet každopádně letošní zima citelně zasáhne, výdaje na úklid sněhu, jeho odvoz, na posyp chodníků budou pravděpodobně vyšší než v minulých letech. Město má v současné době na svém katastru přes 50 km chodníků a 27 km silnic. A stále, jakož i v minulých letech, si velmi cení pomoci občanů, pro které zůstal úklid před vlastním domem samozřejmostí zákon nezákon.
                      msch



Design By Macik