Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



„Podhostýnské stáří“ na Podhostýnském září

Už poosmé se nádvoří bystřického zámku probarvilo pestrými moravskými kroji a rozezvučelo líbeznými písničkami. Valaši, Hanáci i tanečníci z moravského Slovácka i Slovenska se potkali na jevišti v Bystřici pod Hostýnem a společně se rozloučili s prázdninami.


Bystřický Valašský soubor písní a tanců Rusava ve spolupráci s městem Bystřice pod Hostýnem a Zlínským krajem připravil pro fanoušky lidových tanců a písniček další ročník dvoudenního setkání lidových souborů. Letos se ho zúčastnili tanečníci a muzikanti ze souborů Píšťaličky a Malá Rusava z Bystřice pod Hostýnem, Dětského souboru Klobučánek z Valašských Klobouk, Hanáckého souboru písní a tanců Klas z Kralic, Folklórního souboru Doliňáci ze Starého Města, Seniorské folklorní skupiny Vsacani ze Vsetína, Věčně mladého Danaje ze Strážnice, Folklorního souboru Světlovan z Bojkovic, Folklorného súboru Skaličan ze Skalice, cimbálové muziky Bukovinka a domácí tanečníci z Rusavy s pásmem písní o pivu z regionu Moravského záhoří. Právě tanec Pivo v podání domácí Rusavy byl pro domácí fanoušky ukázkou z úspěšného pořadu Z kraje pod Hostýnem, který sestavily bystřické rodačky Kateřina Kovaříková (Malíková) a Markéta Hnilicová (Müllerová) pro letošní festival ve Strážnici.


Celé nádvoří bystřického zámku se zaplnilo krojovanými i diváky. Festival připravovali pořadatelé s nadsázkou pod pracovním názvem „Podhostýnské stáří“. V hlavním pořadu totiž nejmenší děti vystřídali právě nejzkušenější tanečníci zúčastněných souborů a diváky si dokázali získat vyzrálým tanečním i hereckým výrazem i kvalitou tance a zpěvu. Večer si pak návštěvnici užili taneční školu.


Festival ale odstartoval už v pátek. Tanečníci z Rusavy připravili pro diváky netradiční letní folklorní kino. V krásných kulisách zámeckého nádvoří tak v teplém večeru viděli návštěvníci filmy Chodíval Matúšek od spolku Sme doma ze Strání a film Kača z cyklu Vandrovali hudci, který mají na svědomí členové spolku Obrázky ze Strážnice. Tvůrci obou snímků sklidili od přítomných diváků dlouhý potlesk a velké uznání za krásnou práci. K poslechu pak celý večer hrála Strážnická cimbálová muzika Michala Miltáka.


Děkujeme všem příznivcům a návštěvníkům za účast na festivalu a těšíme se na viděnou už v červenci na Mezinárodním folklórním festivalu Na rynku 2017!
Alžběta Vejrostová



Design By Macik