Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Herec Kříž besedoval v Bystřici

Již druhá beseda z nového pořadu Kulturního nadačního fondu Bystřice pod Hostýnem „U  vínka s …“, který do města přiváží známé osobnosti, se konala v polovině května. Tentokrát byl zpovídaným hostem filmový Štěpán Šafránek, tedy herec Pavel Kříž.

Pověrami opředený pátek 13. zakončili Bystřičané sklenkou dobrého vína, vynikajícími koláčky, a hlavně vyprávěním Pavla Kříže. Zájem o osobní setkání s představitelem  věčného romantika Štěpána Šafránka byl opravdu velký. Vyprodaný sál nakonec besedoval více než dvě hodiny.

První část setkání byla vedena formou rozhovoru s moderátorkou. Pavel Kříž vzpomínal, že jako dítě jezdil do nedalekého Vsetína za tetou, což všechny příjemně překvapilo. Otázky kolem natáčení básnické série padaly během celého večera. Pavel Kříž přiznal, že když viděl první natočené záběry, chtěl z filmu odejít. „Režisér Dušan Klein nám natočené scény nechtěl ukazovat, že prý jsou dobré a my se máme soustředit na další přípravu. Nakonec jsme ale přece jen některé viděli a byla to hrůza. Vůbec jsem nebyl se svým výkonem spokojen, stejně jako David Matásek a chtěli jsme s filmem skončit. Pan režisér nás ale uklidňoval, že se mu to právě takhle líbí. Nakonec jsme tedy zůstali a dnes už je pro nás pozvání na natáčení básníků něco jako povolávací rozkaz,“ vzpomínal na své začátky Pavel Kříž. Na otázku, zda se ještě můžeme těšit například na díl „Básníci v důchodu“, odpověděl, že vše je možné. Kromě úsměvných filmových historek se Kříž dotkl také závažnějších témat, jako je emigrace nebo tristní situace v české kinematografii.

Druhou půlku besedy, ve které se mohli diváci osobně herce ptát, zahájil rytmickou skladbou Yaketysax hudební host Jan Přadka, finalista celorepublikového kola soutěže ve hře na saxofon. Poté následovala autogramiáda. Podle ohlasů bezprostředně po představení se večer opravdu vydařil a lidé se již ptali, na koho se mohou těšit příště. Zájem o besedování nás velmi těší, proto už přemýšlíme nad dalším hostem. Zájemci mohou psát své tipy na facebookový profil besed s názvem Bystřické besedy u vínka.


Kateřina Jašková



Design By Macik